INFORMATION BASED ARCHITECTURE - IBA
IBA-homeabout IBAprojectspublicationstheorycontact IBA-BV

generalsitecityconstructionnext

Epofie House - Ghana - IBA - sustainability

Student housing

The Epofie house is a student complex build in El Mina, a small village close to the university city of Cape-Coast, Ghana. The project is an initiative of the dutch foundation Adjoa, that supports disabled Ghanian children in their education, guiding them in their development towards adulthood. They provide housing and teach the children a profession after which they are encouraged to take up living-quarters in between regular students. The student complex project is built in a single flat level, arranging the facilities so that both regular students and disabled students can live mixed together.

Sustainable approach

The project is especially designed to take into account the particular climatological local circumstances of Ghana. The area where the complex is planned is for instance not linked to a government water-net. For this reason the roof is designed as an extra-large surface area, to collect as much rain water as possible. This rain water is then stored in a large underground tank, filtered and pumped in a second high level tank after which it will be used to provide the complex of all required water all year round.

Epofie House facts

Client: Stichting Adjoa
Start 2005 - complete april 2011

Construction cost:
(first phase): Euro 145.000
Area Indoor: 550 sqm
Area Including exterior covered space: Area landscape: 700 sqm

for more information go to website: Stichting Adjoa